I dag er det International Yoga Dag! Yoga har mange fordele for fysikken, og endnu flere positive effekter på den mentale sundhed. Ved at dyrke yoga får du en række konkrete evner, som du kan anvende i din karriere.

Derfor har vi samlet fem eksempler på, hvordan tid på yogamåtten kan booste din karriere. Fem konkrete evner, du får, når du dyrker yoga.

1. Yoga giver dig selvdisiplin

De fleste former for træning kræver, at du skal bruge store mængder energi og tid på dem, hvis du vil opleve fremskridt. Det er ikke anderledes med yoga. Hvis du vil se reelle fremskridt, er du nødt til at sætte tid af hver uge. Derigennem vil du lære at administrere din tid samt hvordan du prioriterer aktiviteter i hverdagen.

Den filosofi, der ligger bag yogaens fysiske stillinger, kan du overføre direkte til din karriere. Yogaens mindfulness-filosofi sætter fokus på at lægge realistiske mål, som man gradvis og hver eneste dag arbejder på at opnå.

Det nytter ikke noget at arbejde 24/7 og sammenligne sig selv med andre – man skal nærmere have fokus på sig selv samt tage bevidste, ansvarsfulde beslutninger. Sådan vil du undgå at føle dig overvældet og overarbejdet. Ligeledes vil det hjælpe dig med at sætte pris på de mål, du løbende opnår.

Med tid og øvelse kan du, ligesom i yoga, opnå mål i din karriere, der tidligere virkede umulige.

2. Yoga lærer dig konkrete stresslindrings-værktøjer

Flere undersøgelser viser, at yogaens stillinger og teknikker har meget positive effekter på nervesystemet. Det er fordi yoga sænker også din hjerterytme og får dine muskler til at slappe af. Og når det sker, sætter nervesystemet farten ned, og så føler man sig mere rolig og stabil.

Yoga gør, at du lærer at håndtere stressfyldte situationer bedre. Flere studier konkludere, at regelmæssig yogatræning mindsker angst og forbedrer humøret i situationer med højt stressniveau.

Ved at dyrke yoga kan du lære at styre den måde, din krop håndterer karrierestress. Du vil lære at håndtere stress, samt hvordan du forholder dig rolig i selv de mest nervepirrende situationer. Og når du lærer at håndtere det, vil du øge din produktivitet og forbedre din arbejdsindsats.

3. Yoga booster din selvtillid

Det er de færreste, der er gode til yoga allerede til første undervisning. Det tager tid, disciplin og øvelse at blive mester. Men når man begynder at mestre øvelser og teknikker, der engang virkede umulige, booster det selvtilliden.

Når man dyrker yoga, så lærer man at tro på sig selv og sine egne evner, og det kan overføres direkte til arbejdspladsen. Med mere selvtillid håndterer man de forhindringer, der opstår i hverdagen, meget bedre. Og det samme gælder for de fejl, man uundgåeligt vil begå i sin karriere.

4. Yoga giver dig tålmodighed og forståelse

Der sker mange ting i løbet af en arbejdsdag. Og nogle af de ting kan hakke i selvtilliden og tålmodigheden. Yoga giver dig konkrete værktøjer, der har som formål at give dig den selvindsigt, der skal til for at bygge dem op igen.

Yoga får dig til at avancere i din karriere, fordi du lærer at fokusere på dine egne styrker og svagheder, samt at forstå andres. På den måde accepterer du dine egne begrænsninger og lærer, hvordan du bedst trives i din stilling.

Den selvindsigt kan også anvendes hvis man f.eks. opsøger nye karrieremuligheder. Når du bedre forstår, hvad du kan og ikke kan, er det meget nemmere at finde den rigtige arbejdsplads… og også at forklare, hvorfor man er det bedste match!

5. Yoga sparker din kreativitet i gang

Undersøgelser viser, at yoga forbedrer din koncentrationsevne, hukommelse og dine læringsevner. På den måde åbner yoga op for friske, kreative ideer, og du kommer til at tænke ude af boksen oftere.

Mindfulness og meditation er en stor del af yoga. Via mindfulness lærer man at håndtere de mange følelser, der opstår under en kreativ proces. Ligeledes promoverer det variation i tankerne og booster kreative ideer.

En undersøgelse fra 2014, foretaget af Leiden Universitet, konkluderede at mindful-meditation fører til flere innovative tanker og nye ideer. Når man rydder op i sine følelser, aktiverer det kreativiteten.


Yogaens filosofi er oldgammel og mange har studeret dens kompleksiteter. En af de lektioner man bør tage med sig er, at vi alle er forskellige. Vi kan forskellige ting og har evner, der varierer enormt. Derfor bør vi ikke sammenligne os med hinanden.

Yoga-processen handler om gradvis og skånsom forbedring. Om at tage højde for de begrænsninger, vi hver især har og have selvindsigt. Det samme kan siges for din karrierevej.

Jeg håber, dette indlæg inspirerer dig, og at du vil give yoga en chance. Hvis du vil prøve kræfter med yoga, kan du finde et yogahold nær dig her.

Hvis du har kommentarer eller flere fordele, jeg har glemt, så smid gerne en kommentar. Jeg sætter stor pris på konstruktiv kritik.

Er du ikke overbevist om, at yoga kan booste din karriere? Så kan du læse videre om de fordele, yoga og meditation har for ledere og CEO’s hos Harvard Business Review.


Kilder: AdvancingWomen.com, BookYogaRetreats.com, DoYouYoga.com, Harvard Business Review, Huffington Post, Monster.com, The Muse.