I går var det International Yoga Dag. I forbindelse med dagen har vi snakket med en af branchens mest inspirerende yogalærere, nemlig Kristine Rost.

Kristine Rost er en ekstremt dygtig og super inspireret yogaunderviser. Det er tydeligt, at Kristine Rost brænder for Yin yoga og Restorativ yoga, og hun er lige så passioneret om at gøre en forskel hos de mennesker, der deltager i hendes undervisning. Passion for det, man underviser i, er en ekstremt vigtig del af at instruere folk. Derfor er vi meget taknemmelige for, at Kristine Rost har fortalt os mere om sin motivation for at blive yogaunderviser – samt hvilke sjove situationer, man kan blive udsat for, når man underviser 😉

Kærlighed til yoga

Kristine Rost: Noget med den følelse af at være lettere. Sådan flyvende og have lyst til at kramme yogalæreren. Det var sådan der det startede. Bare med Hatha yoga da jeg var i 20’erne. Sidenhen blev det lidt blanding hatha, Vinyasa og Iyengar yoga.

Kristina Rost nyder at dyrke yoga

I 2009 blev det til Hot yoga, der førte mig til det totalt modsatte, nemlig Yin yoga. Og så måtte jeg fordybe mig i Yin yoga. For første gang, var der noget i min krop, der slap den daglige hovedpine, de ømme skuldre og den træge mave.

Yin yoga har givet mig min medfødte intuition, sensitivitet og robusthed tilbage. Der er ingen mirakler. Det er som med enhver præstation, vi ønsker at være gode til. Om det er gennemførelse af en Ironman, have fitnesscentrets hårdeste 6-pack, få en Michelinstjerne, eller danse ballet på Det Kgl. Teater, så kræver det disciplin, vedholdenhed og træning flere gange om ugen.

Ja, det kræver en praksis. Sløser jeg med min praksis, så kommer jeg i minus, og det kan påvirke min søvn, jeg kan mærke angsten lurer for at komme ud, og min mave går i stå. I dag kan jeg tage det i opløbet, fordi min praksis så forankret, at der skal mindre tid på måtten til at finde styrke og modet frem.

Motivation betyder alt

Jeg har ikke kun yoga på hjertet. Yoga er i mit hjerte. Yoga er mit liv. Jeg lever med Yoga i min krop. Sådan har det været siden 2010, hvor jeg deltog på min første Yogalærer uddannelse i Danmark.

Kristine Roth til Yin Yoga UndervisningSiden da er det blevet til mange flere uddannelser. Jeg husker tydeligt: jeg på vores kursus med Dr. McCall. Han spurgte, hvorfor jeg ville undervise yoga. ”Fordi ingen fortjener at have ondt” var mit klare svar. Og det har jeg efterlevet siden.

Jeg oplevede kronisk hovedpine, nakke og lændesmerter, fordøjelsesproblemer, var inde og ude af stress, depression og angst i 15-17 år. Mit møde med Yin yoga stilen bragte mig ind i livet igen, så jeg kunne løbe og ro kajak, sove og skide, grine og elske mandag til søndag 24 timer i døgnet.

Når der er den slags ressourcer i overskud til at dele ud af, så er der også styrke og vilje til at takle et liv med døden i livet.

Det bedste ved at undervise yoga

Når deltagernes ansigter får gløden tilbage, som de siger tak for i dag og går hjem. Det er det bedste ved at undervise yoga. Når tilbagemeldingerne lyder som, at de løber bedre, smasher bedre, at de sover bedre, at de hurtigere kommer sig over kærestesorg, og deres liv begynder at ændre sig til det bedre. Deres kollegaer og venner fortæller dem, de virker roligere.

Kristine Rost elsker at undervise i yoga og bliver motiveret af at hjælpe sine studerende

Samtidig er det vildt spændende at opleve min egen forandring. Folk, der har kendt mig i mange år (bl.a. fra min tid i Forsvarsministeriet, FLSmidht og som festaben, der dansede på bordene), så er det fantastisk at høre deres feedback til min undervisning. De bliver så overrasket over mig, når jeg indtager rummet, yogamåtten og begynder at guide. Jeg overraskes stadig selv af min stemme når jeg underviser.

Jeg blev ret glad for den her feedback: “Kristine I like your voice, it’s like the Ocean!” – Tom, deltager i min Yin Yoga undervisning. Min refleksion var: I like that thought, no matter what kind of state your ocean is in.

Højre eller venstre?

Generelt er jeg ret dårlig til højre og venstre – det synes en del af mine faste deltagere er ret morsomt… og så retter de mig.

Den anden dag guidede jeg fra en stilling på vestre side og videre til en anden. Alle de faste (deltagere, red.) rullede om på højre. Og så var der ged i den. Jeg havde styr på højre/venstre men lavede en anden kombination end de er vant til. Det morede dem. Både over deres vane-tankegang, og mistillid til min højre/venstre!

Sjove minder

Det er pinligt! Jeg underviste i et studie med brændeovn. Efter 3 år havde jeg endelig taget mod til mig og fik tændt op i brændeovnen. Jeg satte også de sædvanlige fyrfadslys i små jernstager rundt i salen. To af dem oven på brændeovnen.

Sådan ca. 20 minutter ind i timen, begynder det at lugte brændt. Og der bliver ret røget.Kristine Rost

Jeg begynder at lufte ud og kigger mig om efter det, der skulle brænde. Der er ingen flammer, der ser mistænkelige ud nogen steder. Hverken blandt fyrfadslysene eller brændeovnen. Og så ser jeg det. Fyrfadslysene oven på brændeovnen er smeltet og løber ud over ovnen som jo er varm!

Jeg får lukket af for brændeovnen, pustet lysene ud, alt imens jeg guider de her 24 deltagere ind og ud af liggende stillinger og fortæller, at alt er under kontrol og bla bla. Jeg prøver at berolige dem.

Efter timer fortæller jeg alle, at de får en ny time og at den er på mig. Jeg får studie-ejerne til at sende besked til alle 24 deltagere om at de får et klip af mig og beklager meget postyret.

Samtlige deltagere kommer igen og fortæller, at de overhovedet ikke havde lugtet noget. De synes det var fuldstændig unødvendigt at jeg gav dem en ny time, for alt havde været, som det plejer. Mange havde ligget i stillingerne og undret sig over, hvad jeg talte om.

Læringen her er, at det er helt korrekt: røg stiger til vejrs. Så brænder det, skal man jo kravle. Og på den måde er det jo godt, det så var Yin yoga, hvor 95% af tiden foregår siddende og liggende, hvilket så gjorde, de intet opdagede!

Det er nok 2 år siden nu, og nogen griner stadig over det, når de ser mig!

 


Vi takker Kristine Roth en million gange for hendes ord, indsigt, og super seje attitude. Det er altid fantastisk at få input fra så dygtige undervisere, der tydeligt brænder for det, de gør.

Hvis du også er blevet fanget af Kristine Roths ord, og kunne tænke dig at prøve en af hendes timer, kan du med fordel besøge hendes hjemmeside, YinPower, samt Facebook-side. Du har mulighed for at møde hende til hendes ugentlige Yin yoga-time, eller til et af de mange events i hele Danmark, som hun står i spidsen for.

Deltag i Kristine Roths yogaundervisning