2017 var et ekstremt spændende år hvad angår yoga trends. Yoga-verdenen blev taget med storm da yoga tendenser som øl yoga og hvalpe yoga blev virale. Halvvejs igennem 2018 ser vi stadig massere af nye og utraditionelle yoga trends. Og mange af dem begynder også at komme til Danmark! Men hvad går de moderne yoga tendenser ud på? Og hvor kan man dyrke moderigtige yoga trends i Danmark? 

Her fremlægger vi, hvad de nye yoga tendenser går ud på, samt hvor du kan dyrke dem. Vi håber, du vil give dem en chance. Hvem ved? Måske du finder din nye yndlings yogatime!

Øl yoga – yoga trend for dig, der er genert

Øl yoga går ud på at dyrke yoga med en øl i hånden. Som til almindelig yogaundervisning deltager man i hold med en instruktør, der guider en igennem de mange øvelser og stillinger. Men der er et lille twist. Du skal holde styr på kroppen, teknikken og en øl. Det er dog mere end en smidig druktur. Ideen er, at sindet skal fokusere på øllen, mens kroppen kommer i de forskellige yogastillinger. Øllen gør altså yogatræningen bedre!

Mange deltagere rapporterer, at øllen er med til at mindske generthed på yogamåtten, og hjælper dem med at slappe helt af. Vi synes også, det er en god ide at kombinere fyraftensøllen med yogatimen.

Øl yoga startede i Tyskland med inspiration fra en tur til Burning Man i USA, men har nu også spredt sig til Australien og Thailand. Der er endnu ikke nogle yogastudier i Danmark, der tilbyder øl yoga, men du kan prøve konceptet til forskellige events. Bl.a. til Øl Yoga hos Herslev Bryghus d. 10 august 2018. Kan du ikke den dag, men brænder stadig for at deltage, kan du rejse til Berlin og besøge Bier Yoga.

 

Paddleboard yoga – yoga tendens for dig med god balance 

SUP (stand up paddleboard) yoga (også kaldet surf yoga eller paddleboard yoga) går ud på at dyrke yoga på en paddleboard eller et surfboard. Som regel kombinerer man forskellige Hatha- og Vinyasa-yoga øvelser og dyrker dem på en paddleboard i meget stille vand – som f.eks. en sø.

Nogle fordele ved SUP yoga inkluderer, at der er højt fokus på balancen. Ved mere traditionelle yoga sorter udfordrer og træner man også balancen. Men ved SUP yoga er der ikke kun en udfordring i at holde balancen på en yogamåtte, men man skal også tage højde for paddleboarden.

En af vores yndlings fordele ved SUP yoga er, at det er en sjov form for yoga. Balancen bliver maks udfordret, og der vil ofte være flere komiske fald – uden at nogen kommer til skade.

En anden fordel er, at SUP yoga kan dyrkes udendørs, og det er der mange fordele ved. Hvis du vil læse mere om fordelene ved at træne udendørs, kan du klikke her.

SUP yoga siges at have startet i Hawaii (USA), og er inden for de seneste 15 år blevet mere og mere populær i USA, Europa og Syd-Øst Asien. Udover ekstremt gode Instagram billeder lover vi, du vil få en del ud af paddleboard yoga. I Danmark kan du dyrke SUP yoga i København hos Kajak Hotellet.

 

Hvalpe yoga – yoga tendens for dig med kæledyrs forbud

Hvalpe yoga blev til i Chicago for snart et årti siden. Nu er det et mere udbredt fænomen, der samtidig har åbnet døren for flere forskellige dyr-relaterede yoga trends.

Hvalpe og hunde yoga – eller doga (dog + yoga) på engelsk – går kort sagt ud på, at man deler yogamåtten med en hund. Der er flere former for doga, og de mest populære hold er dem, hvor en eller flere hundehvalpe får lov at gå frit rundt blandt yogierne. Det skulle gavne både mennesker og hunde, og give balance i krop og sjæl.

Hvis du vil prøve kræfter med at inkorporere din egen hund i yoga træningen derhjemme, kan du med fordel anvende https://Yoga4dogs.com – en hjemmeside med videoer, der har som formål at instruere i doga, så man kan dyrke trenden i stuen.

Er du mere til en yogatime, hvor hundehvalpe går frit rundt blandt deltagere, kan du finde et hold på https://puppyyoga.com/. Der er desværre ingen hold i Danmark (endnu!), men du kan med fordel prøve det, hvis sommerferien går til USA.

 

Hot yoga – yoga tendensen for dig, der vil svede (og svede og svede)

Hot yoga refererer til yogaøvelser, der dyrkes i ekstremt varme og fugtige omgivelser (ofte vil hot yoga rum være opvarmet til 35-40 grader). Man bruger hot yoga til at beskrive alle yoga (og yoga-inspirerede) øvelser og teknikker, der involverer varme. Og vi lover dig, du vil komme til at svede!

Hot yoga er en ekstremt effektiv måde at yde smidigheden på. De varme lokaler gør, at led, muskler og sener bliver godt opvarmet. Og når det sker, kan man selv som nybegynder opnå større fleksibilitet, and hvis man dyrker yoga i koldere omgivelser. Man skal dog altid huske, at man ikke skal tvinge kroppen ud i for ekstreme stillinger, bare fordi man kan. Lyt altid til din krop, og mærk efter for at undgå skader.

Når man dyrker hot yoga kommer man til at svede en del. Derfor bør man huske at modvirke de negative effekter, der kan forekomme af at dyrke sport i meget varme omgivelser. Man skal sørge for at indtage masser af væske – både før, under og efter træningen. Er du ikke sikker på, hvor meget vand, du bør indtage, kan du med fordel finde ud af det her. Det er altså ekstremt vigtigt, at du indtager mindst den mængde væske, du mister ved at svede!

Du kan prøve Hot Yoga mange forskellige steder i Danmark – der er flere yogastudier, der tilbyder hot yoga og Bikram yoga (en populær form for hot yoga), og flere fitnesscentre har også hot yoga holdtræning.

 

Ged yoga – yoga trend for dig, der savner bondegården

Lidt som doga er princippet i ged yoga, at man dyrker yoga blandt gede. Mere specifikt går det ud på at tage til en helt almindelig yogatime – der er bare en flok gede-unger, der får lov at løbe frit rundt og hoppe på yogierne.

Ged yoga startede i Oregon hos gården “No Regrets” for et par år siden og blev hurtigt en meget populær yoga trend. I starten af 2017 var den en venteliste på over 1.200 mennesker – og i dag har ged yoga spredt sig til ni lokationer i USA.

Vi ser ged yoga som en mulighed for at opleve bondegårdsdyr uden bondegården. Man kan deltage, fordi man savner dyrene hjemmefra, eller blot fordi man vil opleve dem i trygge, sjove omgivelser. Uanset motivationen kan vi kun anbefale at give det en chance, hvis du kommer i nærheden af en af de ni byer i USA, der tilbyder ged yoga.

 

Akroyoga – yoga trend for dig, der ville være med i Cirque du Soleil

Akroyoga er en samling af fysiske øvelser, det kombinerer yoga og akrobatik. Termen akroyoga blev for første gang brugt i 1999 i Montreal (Canada), men praksissen kan spores helt tilbage til starten af det 1900-tallet.

Akroyoga dyrkes som regel på tomands basis og kan have mange fysiske og mentale fordele for begge deltagere. Akroyoga træner din styrke og din balance. Udover det kan man også opleve stresslindring, der stammer fra den massage, man får, når man bliver balanceret i vejret.

Akroyoga er dog mere udfordrende end klassiske yoga sorter, og akroyogier oplever som regel flere skader og uheld. Pas på, når du kaster dig ud i det! Vi anbefaler, at du starter din Akroyoga-rejse med at besøge et Akroyoga studie. Du kan finde dem i alle danske storbyer.

 


Yoga er allerede en ekstremt fleksibel motionsform. Den gør dig ikke kun mere smidig, men tilpasser sig også din krops behov og begrænsninger. Samtidig kan man opnå mange forskellige mål ved at dyrke yoga. Du kan sætte fokus på smidigheden, styrken eller balancen. Og med disse nye yoga trends bliver det kun mere personligt! Nu er der en motionsform for dem, der savner at have kæledyr, eller dem, der kunne tænke sig en dukkert mens de dyrker yoga. Det synes vi er fedt!

Der er mange gode grunde til at udforske yoga trends. Hos Motivu synes vi i hvert fald, der aldrig er ulemper ved fysisk aktivitet (så længe man passer på og følger instruktørers retningslinjer).

 

Har du prøvet nogle af de nyeste yogatrends? Hvad synes du om dem?

 


Kilder: aoh.dk, BBC.com, Business Insider, CNN.com, DoYouYoga.com, Fyens.dk, goatyoga.net, hotyoga101.com, hotyogadenmark.dk, Iform, Infofit, Juru Yoga, kayakhotellet.dk, puppyyoga.com, TV2, Ude og Hjemme, Yoga4Dogs, yogajournal.com.