Vi bliver alle bombarderet med samme påstand: “Du burde drikke mere vand.” Der er ingen tvivl om, at det både er godt og livsvigtigt for dig, at drikke vand. Mindst to liter om dagen, blev der sagt!

Men hvor meget vand skal du egentlig indtage, når du træner? Hos Motivu ved vi, du allerede indtager de 7-9 glas vand om dagen, der bliver anbefalet af bl.a. Sundhedsstyrelsen. Men husker du at forøge den mængde, når du træner?

 

Træning dehydrerer mere, end du tror

De fleste af os, der dyrker motion, har en tendens til at være dehydreret allerede inden træningen overhovedet er startet. Og det kan have seriøse konsekvenser for sundheden.

Når du træner, mister du omkring 0,8-1,4 liter vand i timen.

 

Risikoen for træningsfremkaldt dehydrering er højest, når man træner i varme og fugtige omgivelser. Når man er fysisk aktiv i temperaturer på 25 grader og derover, kan man risikere at miste over halvanden liter væske i timen. Det er mere, end kroppen kan absorbere i timen, og gør det vanskeligt at holde en god væskebalance.

 

Dehydrering har markante konsekvenser for din træning

Vi ved alle, det er sundt at holde en god væskebalance. Men hvordan kan dehydrering påvirke din træning? Når du er fysisk aktiv mister du mere vand, end når du ikke motionerer, og effekterne af dehydreringen kan mærkes!

En undersøgelse viser, at det at miste blot 2% af ens kropsvægt i væske kan forværre din præstation med hele 25 %. Din atletiske præstation bliver altså enormt påvirket af selv den mildeste form for dehydrering. Hvis du f.eks vejer 65 kg, og sveder 1,3 liter på en times træning (hvilket er inden for normen), vil du opleve, at din præstation bliver en fjerdedel værre.

Men hvordan kan du vide, om du er dehydreret, når du er fysisk aktiv? Almindelige tegn inkluderer at føle sig sløv og udkørt, få flere kramper under træningen, eller have en højere puls, end du plejer.

 

Så meget vand burde du drikke, når du træner

Du kan følge disse simple regler for sund væskebalance (givet, at du allerede indtager den anbefalede mængde vand om dagen, og ikke er dehydreret inden starten af din træning, samt at du ikke dyrker motion i over 25 graders varme).

  1. Husk at drikke nok vand i løbet af dagen – 7-9 glas er perfekt.
  2. Derudover, husk at drikke et glas vand (250 ml) inden træningen.
  3. Hvis du træner intensivt, eller i længere end 30 minutter, husk at drikke under motionen.
  4. Når træningen er overstået, drik mindst to glas vand (500 ml) inden for kort tid.

 

En god måde at sikre, du holder dig hydreret under træningen er altid at have en vandflaske med dig. Fyld den gerne op inden og efter træningen, og drik det hele. Medmindre du giver den maks gas og træner i flere timer, burde det sikre, du holder en sund væskebalance!

 

Kilder: WebMD, LiveStrong, Active.com, Shape.com, iForm.

Billede af Archie Binamira fra Pexels.