En kronisk sygdom går ikke bare væk igen. Derfor er det nødvendigt, at de mennesker, der skal leve med den, får masser af hjælp og støtte. De er nemlig på vej mod en ny livsstil med meget mere motion.
For patienter med type 2- diabetes, KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) og lænderyglidelser er regelmæssig motion en vigtig del af den nye livsstil. Dels fordi manglen på motion har været med til at skabe mange af problemerne med helbredet. Og dels fordi en aktiv livsstil er med til at forebygge tilbagefald i sygdommen.
Fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på adskillige biologiske processer. Derfor er fysisk aktivitet uden sammenligning det bedste lægemiddel på markedet.
Jonas Roland Knudsen, Ph.D-stud., Institut for Idræt og Ernæring, Kbh. Universitet //Videnskab.dk/marts 2018.
Gode resultater – så længe det varer
Men når motion er fremmed land, bliver udfordringen med at møde regelmæssigt op til træning ekstra svær. Derfor er der brug for, at ansvaret for at gøre træningen til en fast del af hverdagen ikke kun er patientens.
Af den grund bliver de fleste kronikerpatienter også tilbudt et gratis træningsforløb, fx som del af deres behandling eller ”motion på recept”. Det er meget fine tilbud med gode resultater – så længe det varer.
Desværre spænder det visiterede forløb nemlig kun over en måned eller to, inden patienterne igen er overladt til egen motivation. I de bedst tilfælde er både vilje og motivation til at fortsætte de gode motionsvaner intakte.
Men fordi de nu også står med ansvaret for at passe på ny kost og medicin, ender motionen ofte på en udefinerbar sidsteplads over sunde vaner. Når lægens henvisning til motion hver tirsdag og torsdag ikke længere findes i kalenderen, bliver det simpelthen for svært at komme afsted.
Få motion tilbage i kalenderen
Hvis motionen skal tilbage i kalenderen, er der brug for et fast netværk at træne i. Her kan forenings-Danmark gøre en stor forskel. Idrætsforeninger over hel landet tilbyder nemlig træning et par gange om ugen, med mulighed for ekstra træning, events, stævne eller kamp i udvalgte weekender. Alt sammen aktiviteter, der kræver en indsats fra den enkelte deltager, men samtidig giver til fællesskabets samlede succes.
Det bliver altså fællesskabet i foreningerne, der tager ansvaret for succesfuld træning og motion hos alle.
I Motivu arbejder vi benhårdt på at skaffe 35.000 medlemmer til idrætsforeningerne i 2020.
Derfor er det vores beskedne håb, at vi også kan medvirke til det oplagte match mellem idrætsforeningerne og kronikerne. Der er mange kronikere, der er blevet for raske til at være patienter i sundhedssystemet, men stadig er for syge til at miste fællesskabet og deres nye aktive livsstil.
Book en gratis prøvetime
Motivu formidler kontakten mellem potentielle medlemmer og idrætsforeninger over hele landet ved at tilbyde gratis prøvetimer i alle tænkelige sportsgrene. Alle er velkomne på deres eget niveau, sygdom eller ej.
Trænger du til mere træning? Eller kender du nogen, der gør? Så find en gratis prøvetime og del muligheden i dit netværk. Mange tak 😊